Jasjes

Voor een ZZ Top cover band

-Een bijzonder project-

De aangeleverde afbeelding waarop het design geinspireerd moest zijn. 

Eind vorig jaar zijn wij door Alice benaderd met de vraag of we ook jasjes konden borduren. Ze vertelde dat ze de jasjes zelf maakt voor een duo die ZZ Top coveren in Frankrijk. Over de telefoon is het moeilijk om zo’n inschatting te maken, dus hebben we een afspraak gemaakt om te kijken naar de mogelijkheden.

Bij de afspraak kregen we pas echt door wat voor project dit zou worden! We kregen een foto te zien van een ZZ top jasje. Dat moest de inspiratiebron zijn voor het ontwerp.

Dat was even slikken en werd het duidelijk! We hadden het niet meer over een borduring, maar over een project met veel uitdagingen. Konden we dit wel qua ontwikkeling van de borduurkaart en uitvoering?

Dit was groter dan we tot nu toe gewend waren en dat hebben we ook met Alice besproken. Aangezien wij (Herman en Moniek) wel houden van een uitdaging, dus hebben we met Alice de eerste stappen gezet.

We zijn uit elkaar gegaan met de afspraak om te beginnen met de ontwikkeling en te kijken hoe de stof (dralon) reageert op een borduring. Meermaals hebben we ons afgevraagd of we dit echt willen doen. En telkens weer kwamen we tot de conclusie: het is een superleuke opdracht.

 

De eerste stappen van de ontwikkeling en de testen op de stof gingen goed. We hebben de keuze kunnen maken voor de juiste steunstof en gevoel gekregen bij de stof. De resultaten hebben we doorgenomen met Alice en daarop is besloten om door te gaan. Uitmeten en plaatsbepaling van de borduring, met een papieren sjabloon

Het eerste is dan het maken van de borduurkaart. Het ontwikkelen van een baan vanaf een foto heeft toch de nodige uitdagingen. De baan moest 46 cm worden en ja de foto is dan niet zo groot. Elk bloemetje en blaadje is uniek, een andere grootte, een andere steekhoek of een andere vorm. Een tijdrovende klus, waarbij je heel creatief wordt qua ideeën en met het ontwikkelprogramma.

Een andere grote uitdaging is dat de te borduren stof  in 2 keer ingespannen moest worden. Dus de borduurkaart moest in tweeën gedeeld worden, maar wel zodat de borduringen mooi op elkaar aansluiten. Groot deel hiervan ligt in het inspannen, maar het aansluiten van de borduurkaarten is net zo belangrijk.

 

Na het maken van de borduurkaart, wilden we zeker weten dat alles ook mooi uitkwam op de stof. Tussentijds hadden we al proefjes geborduurd, maar nu was het tijd om het geheel te zien. En gelukkig, op een paar kleine dingen na, liep het mooi. De proef van 46 cm hebben we met Alice doorgenomen. Daaruit kwam het verzoek voor wat andere kleuren en wat meer bloemen. Na deze aanpassingen kon het echte werk beginnen.

 Het rugpand met de borduring, 2 soort gelijke banen (gespiegeld en in een V-vorm geplaatst)

We mochten 2 jasjes borduren met elk 6 van dit soort banen. In overleg hebben we de plek en manier bepaald, zo hebben we op de rug voor een v-vorm gekozen en door het spiegelen lijkt elke borduring weer anders. Met behulp van krijtlijnen en een print op ware grote kon de borduring geplaatst worden en de stof ingespannen worden. Ondertussen werd de borduurmachine klaargezet met de juiste kleuren, kaarten en stappen.

 

 

Voor het inspannen en borduren van 1 baan is bijna 3 uur nodig en 31 kleurwisselingen. Voor de 2 jasjes zijn er in totaal 780.000 steken gemaakt en is er ruim 3600 meter garen gebruikt.

 

Al met al is het een intensief proces geweest met veel leermomenten. En dan is het geweldig als het eindresultaat ook helemaal naar wens is en Alice helemaal tevreden is. Inmiddels heeft zij de jasjes in elkaar gezet en voorzien van de nodige glitters.

 Voorkant van het jasjes, volledig geborduurd en met veel glitterAchterkant van het jasje met alle glitters, klaar voor de show!

 

Hopelijk staan deze jasjes nog lang in de spotlights!

Stuur ons een bericht via Facebook

Laatste nieuws

Een nieuwe leverancier

Na veel zoeken zijn we dan eindelijk geslaagd! We hebben een nieuwe leverancier voor de borduurmaterialen die nodig zijn voor een zo strak mogelijk resultaat.

Enkele maanden geleden zijn we begonnen met het testen van de Gunold producten en inmiddels zo enthousiast dat we besloten hebben om hiervoor te gaan. De voorraad is inmiddels op orde gebracht en wat we nog niet hebben kunnen we snel in huis hebben, dankzij Eisenkolb.

Waarom Gunold?

  • Zeer goede kwaliteit en ook constant.
  • Het is een ruim assortiment, zodat we bij elke stof een passende achtergrond stof hebben en goed afwerkingsmateriaal. 
  • Tijdens het testen bleek het een feest om met dit materiaal te werken. Het werk soepel, eenvoudig en het resultaat is prima.

Waarom Eisenkolb?

  • Snelle levering
  • Veel kennis van de producten
  • Goede ondersteuning bij het zoeken naar de juiste materialen voor de juiste stof.

Wat veranderd er voor u als klant?

U krijgt een borduring die een nog betere kwaliteit heeft en mooier is. Zonder dat we de prijzen verhogen.